Fuldkornsbrød med blåbær

Ingredienser

Ca. 2 stk.

Poolish fordej: 

  • 4 dl koldt vand
  • 360 g Amo Vinjett Fuldkornsmel
  • 5 g gær


Slutdej: 
Den færdige poolish fordej

  • 10 g gær
  • 1 dl koldt vand
  • 40 g honning
  • 50 g smør eller margarine (stuetempereret)
  • 450 g Amo Vinjett Hvedemel 
  • 2 1/2 tsk. havsalt (2 tsk. normalt salt) 
  • 25-50 g frosne blåbær

Til formen: 

  • 1/4 - 1/2 dl olie, gerne koldpresset olivenolie

Fuldkornsbrød med blåbær

Sådan gør du (5,5 timer):

Poolish fordej: 
1. Opløs gæren i det kolde vand. Tilsæt melet og rør rundt. 

2. Dæk skålen med husholdningsfilm og lad den står i 3 timer ved stuetemperatur. 

Slutdej: 
1. Opløs gæren i poolisj fordej. Tilsæt vand, honning, feddtstof, mel og salt. 

2. Ælt dejen ved lav hastighed i ca. 5 min. Derefter kraftigt i ca. 5 min. til dejen er elastisk, smidig og skinnende. 

3. Tilsæt de frosne blåbær under kratig æltning. ca. 20 sek. 

4. Smør en stor form 25x35 cm med madolien. Læg dejen ned i formen og dæk den med husholdningsfilm. Lad dejen hvile i 1 time ved stuetemperatur.
 

5. Rul dejen med et let tryk, langside mod langside. 

6. Hæld dejen ud på et meldrysset bord (brug fuldkornsmel). Det er vigtigt, at luftboblerne i dejen ikke bliver forstyrret for meget, da det er meningen at brødet skal være grovporet. Skær dejen i to aflange stykker. Skru forsigtigt dejstykkerne og læg dem ned i smurte brødforme (1 1/2 liter). lad hæve, lunt og tildækket, i 1 time. 

Bagetid:
Ca. 30 min. i en 250ºC forvarmet ovn (varmluft 230ºC) med en bageplade nederst i ovnen. Sæt brødene i ovnen og skru ned på 200-225ºC (varmluft 180-200ºC) og hæld samtidig 1/2 dl varmt vand på bradepanden i bunden af ovnen. Luk ovnen straks. 

Efter 10 min bagning åbner du ovndøren i 5 sek. Efter 20 min. gentages dette. 

Afkøl brødene på en rist.