Ingredienser

1 surdej

Glutenfri surdej

Man kan fint lave surdej på glutenfri mel. Princippet er det samme og du får en surdej, som bobler lystigt og dufter syrligt og friskt. Honning, rosiner eller æble tilsættes for at sætte gang i gæringsprocessen. Sukkeret omsættes af den voksende bakterieflora - blandt andre mælkesyrebakterier. Processen tager 4-5 dage før du kan anvende surdejen til bagning. Men når du først har en, som er i gang og virker, kan du opbevare den i køleskabet og bare fodre den med jævne mellemrum med mere mel og vand og gerne dagen før, du skal bage. Lad den evt. stå i nogle timer i rumtemperatur for rigtigt at få den i gang.

Sådan gør du ():

Dag 1: Bland mel, vand og enten honning, æble eller rosiner og lad blandingen stå i rumtemperatur i en ren glasbeholder med låg. Låget må gerne tillade lidt luft til blandingen.

Dag 2: Rør lidt rundt i dejen for at hjælpe processen.

Dag 3: Tilsæt 1 dl. mel og 1 dl. vand til surdejen og rør rundt. Den skal stadig stå i rumtemperatur. Hvis surdejen nu ikke er begyndt at boble på dag 4 gentages manøvren fra dag 3.

Når dejen virker klar tages ca. halvdelen fra til bagning. Resten af surdejen tilsættes en tilsvarende mængde mel og vand.