Ingredienser

Ca. 50 stk.

Grahamskiks:

Æble- og vaniljemarmelade:

  • ½ citron
  • 3 dl syltesukker
  • 1 dl calvados (fransk æblebrændevin) eller 1 dl æblemost
  • ½ dl vand
  • 1 vaniljestang
  • 5 danske vinteræbler


Grahamskiks med kardemomme

Dejligt sprøde grahamskiks med julesmag af kardemomme. Toppet med lidt hjemmelavet æble- og vaniljemarmelade giver det en smagseksplosion i munden! Tip! Gode juleoste til kiksene og marmeladen er stilton, cheddar og camembert.

Sådan gør du (45 minuter):

1. Grahamskiks: Sæt ovnen på 175°C. Bland grahamsmel, hvedemel, kardemomme og salt i en skål. Smelt smørret. Kom mælken i det smeltede smør og hæld smørblandingen over i melblandingen. Arbejd sammen til en smidig dej med en gaffel.

2. Rul dejen tyndt ud på et melet bord og stik eller skær kiks ud. Prik med en gaffel. Læg kiksene på en bageplade med bagepapir og bag i ca. 12 min., til kiksene har fået lidt farve.

3. Æble- og vaniljemarmelade: Tag saften af en halv citron og hæld i en kasserolle. Tilsæt syltesukker, calvados/æblemost og vand. Del vaniljestangen og skrab frøene ud, læg dem i kasserollen.

4. Skræl æblerne, skær dem i små tern og kom dem i kasserollen. Kog marmeladen under omrøring i ca. 25 min., til æbleternene er blevet bløde. Pisk æbleternene til mos i hånden. Hæld marmeladen på glas.