Ingredienser

16 stk

Boller

  • 100 g smeltet smør
  • 2 ½ dl mælk
  • 25 g gær
  • 4 spsk sukker
  • 1 knsp salt
  • 1 tsk hel kardemomme
  • 7-8 dl Amo Hvedemel

Fyld

  • 200 g mandelmasse
  • ½ dl fløde eller mælk
  • 1 pose mandelflager eller mandelsplitter
  • ev. en dråbe mandelaroma
  • 3 dl fløde

 

  • 1 æg + 1 spsk vand til pensling
  • Flormelis til garnering

Svenske fastelavnsboller

Saftige og gode fastelavnsboller som er lette og hurtige at bage. De er som bedst når bollerne er lidt varme og flødeskummen er kold. Et tips er derfor at fryse de boller ind som ikke skal spises med det samme og varme dem og lægge fyld i dem præcis inden gæsterne kommer.

Sådan gør du ( 2 tim.):

1. Smelt smøret i en kasserolle sammen med mælken og varm til det bliver fingervarmt, 37 grader. 

2. Gæren smuldres ned i en skål, mælkeblandingen hældes i og røres sammen med gæren. Tilsæt sukker og salt.

3. Knus kardemommen i en morter  og bland ned i dejblandingen. Tilsæt mel, lidt af gangen og ælt dejen i hånden eller i maskine til dejen er smidig og ikke sidder fast i skålen. 

4. Lad dejen hæve ca. 40 minutter. 

5. Læg dejen ud på et bagebord og del den i 16 lige store dele. Rul hver del til en rund bolle. Læg bollerne på en bageplade med bagepapir og lad dem hæve ca. 30 minutter. 

6. Sæt ovnen på 225 grader. Pisk ægget sammen med vandet med en gaffel. Pensl hver bolle med æggeblandingen. 

7. Bag ca 6-8 minutter, eller til at bollerne har fået en fin farve. 

8. Riv mandelmassen og bland med fløde eller mælk. 

9. Rist mandelsplitter eller mandelflager i en tør stegepande til de har fået lidt farve. Lad dem køle af og bland derefter med mandelmassen. Tilsæt ev. en dråbe mandelaroma og få en dybere mandelsmag.

10. Pisk fløden. Lav et hul i hver bolle. Fyld derefter hver fastelavnsbolle med mandelmasse og flødeskum. Drys flormelis over og servér!