Ingredienser

Kanelskiver

  • 1/5 portion grunddej
  • 1 tsk. st. kanel
  • 1 spsk. honning
  • Skallen af en halv økologisk citron

Skakkager

  • 1/5 grunddej
  • 1 spsk. kakaopulver

Syltetøjskager

  • 1/5 grunddej
  • 1 æg
  • 2 spsk. hindbærsyltetøj

Hasselnøddetoppe

  • 1/5 grunddej
  • 1 håndfuld hasselnødder
  • 1 æg
  • Eventuelt perlesukker

Vaniljekranse

  • 1/5 grunddej
  • 2 tsk. vaniljesukker
  • 2 spsk. perlesukker

Grunddej til julekager

Grunddej til julens småkager, som kan holde sig flere dage i køleskab.

Sådan gør du (10 min.):

1. Find et skærebræt og skær smørret i terninger

2. Sigt hvedemel og flormelis sammen i en stor skål og tilsæt smørret

3. Ælt dejen godt igennem

4. Del dejen i 5 lige store dele og dæk hver del med plastfolie.

5. Opbevares i køleskab indtil brug.

 

Kanelskiver

1. Tænd ovnen på 175°C. Bland grunddejen med kanel og honning i en skål. Riv skallen af citronen på et fint rivejern (kun det gule) og bland det i dejen. Ælt grundigt og rul dejen ud til 0,5 cm tykkelse. Skær små firkanter med en kniv og læg dem på en bageplade med bagepapir. Bages i 10 minutter ved 175°C. Afkøles på en rist.

2. Tips til pynt: Stabel firkanterne i en stak og bind et silkebånd rundt om.

 

Skakkager

1. Del dejen i to lige store dele og ælt kakaopulver i den ene.

2. Del nu hver dejportion i to dele, så du har to dele brun dej og to dele hvid dej.

3. Rul alle 4 dele til pølser på 1 cm tykkelse.

4. Læg de fire pølser sammen til én dej således: en hvid og en brun ved siden af hinanden og ovenpå en brun og en hvid. Skær derefter dejen i 0,5 cm tykke skiver.

5. Læg kagerne på en bageplade med bagepapir og bag dem midt i ovnen i ca. 10 minutter.

 

Syltetøjskager

1. Begynd med at ælte ægget godt sammen med grunddejen. Lad derefter dejen hvile i køleskabet i ca. 1 time.

2. Tag dejen ud af køleskabet og rul den ud i 2,5 mm tykkelse. Find en passende rund udstikker og udstik dejen til cirkler. Læg syltetøj på den ene halvdel af hver cirkel og luk kagerne ved at folde den anden halvdel ind over og tryk dem sammen i kanten med en gaffel.

3. Bag kagerne midt i ovnen ved 175°C i 10 minutter. Kagerne skal være lyse og sprøde!

Tips: Leg med formerne. Det skal ikke nødvendigvis være halvcirkler. Brug fantasien!

 

Hasselnøddetoppe

1. Rul dejen til en lang pølse og skær den i stykker på størrelse med en 5 krone. Tril hvert stykke til en kugle, læg den på en bageplade med bagepapir og tryk en fordybning i hver. Pensl med æggestrygelse og pynt med grofthakkede hasselnødder.

2. Bages midt. i ovnen ved 175°C i ca. 10 minutter.

Tips: Strø gerne lidt perlesukker over, hvis du ønsker lidt sødere kager.

 

Vaniljekranse

1. Ælt vaniljesukkeret godt ind i dejen. Rul dejen ud i lillefinger tykkelse.

2. Del pølsen op i 8-10 cm lange stykker. Form en krans af hvert stykke og dyp den ene side i perlesukker.

3. Læg kransene på en bagepapirbeklædt bageplade og bag dem ved 175°C i 10 minutter. Kagerne skal være lyse og sprøde.